Marta Fryzowska nową Wiceprezes VRG S.A., Jan Pilch przejmuje na trzy miesiące obowiązki prezesa VRG

Podczas dzisiejszego spotkania Rada Nadzorcza VRG zdecydowała o:

Odwołaniu z funkcji Prezesa Zarządu spółki Andrzeja Jaworskiego.

Oddelegowaniu do czasowego wykonywania czynności Prezesa Zarządu Jana Pilcha, Zastępcy Przewodniczącego Rady Nadzorczej, na okres do trzech miesięcy (do 10 grudnia 2021 r.).

Powołaniu z dniem 1 stycznia 2022 r. na funkcję Wiceprezes Zarządu spółki Marty Fryzowskiej, która będzie odpowiadać za nadzór nad segmentem fashion spółki.

- Dziękujemy Prezesowi Jaworskiemu za skuteczne zarządzanie spółką przez ostatni, niezwykle trudny rok. Zarządowi pod jego przewodnictwem udało się obronić pozycję rynkową spółki w bezprecedensowych okolicznościach i przywrócić ją do pozytywnych dynamik sprzedaży. Jestem przekonany, że nowy skład zarządu, reprezentujący bardzo silne kompetencje branżowe, będzie w stanie skutecznie budować dalszą pozycję rynkową VRG, z naciskiem na zbalansowany rozwój jej dwóch segmentów – fashion i jubilerskiego – skomentował zmiany Mateusz Kolański, Przewodniczący Rady Nadzorczej VRG.

Jan Pilch jest jednym z najbardziej doświadczonych i rozpoznawalnych w świecie polskiej mody przedsiębiorców i menadżerów. Po fuzji Bytom S.A. z VRG w latach 2018 - 2020 pełnił funkcję Członka Rady Nadzorczej VRG S.A. Ponadto Jan Pilch jest również Członkiem Rady Nadzorczej W.KRUK S.A. oraz Przewodniczącym Rady Nadzorczej DCG S.A., podmiotów zależnych od VRG S.A. Od 28 czerwca 2021 roku pełnił funkcję Zastępcy Przewodniczącego Rady Nadzorczej VRG.

Obok Jana Pilcha w zarządzie VRG zasiadają obecnie w roli Wiceprezesów Radosław Jakociuk oraz Michał Zimnicki (pełniący jednocześnie funkcję CFO).

Marta Fryzowska jest doświadczoną menadżer z branży modowej. Przez ostatnie 15 lat pracowała w LPP, przechodząc kolejno szczeble kariery od asystenta kupca w dziale przygotowania produktu Reserved Men do pozycji dyrektor kolekcji w dziale przygotowania produktu Reserved Men. Nowa wiceprezes VRG jest absolwentką Uniwersytetu Gdańskiego, Wydziału Prawa i Administracji, na specjalności administracja. Swoje obowiązku w spółce będzie pełnić od 1 stycznia 2022 roku.

VRG S.A. (poprzednia nazwa Vistula Group S.A.) jest spółką notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. od 1993 r.

Grupa Kapitałowa VRG S.A. specjalizuje się w projektowaniu oraz dystrybucji wysokiej jakości kolekcji mody dla mężczyzn i kobiet oraz biżuterii. Jest właścicielem bardzo dobrze rozpoznawalnych znaków towarowych w pięciu głównych liniach: Vistula, Bytom, Wólczanka, Deni Cler Milano i W.KRUK. Grupa Kapitałowa VRG S.A. koncentruje się na zarządzaniu markami, projektowaniu odzieży i biżuterii oraz rozwoju własnej sieci sprzedaży w obydwu głównych segmentach (odzieżowym i jubilerskim). Od 2000 roku podstawą strategii VRG S.A. jest realizacja wizji „Domu Marek” i dystrybutora na rynku detalicznym.

Magdalena Załubska-Król

Senior Advisor